O inundaţie nu vine niciodată singură

Picture 029Păi şi poştaşul sună de cel puţin două ori …

O ipoteză bună pentru a culege impresii adecvate despre inundaţii este să locuieşti într-o casă din zona de străzilor cu nume de mitropoliţi, episcopi şi alţi asemenea, din proximitatea Primăriei Sectorului 4. E şi mai bine dacă nu ţi-ai „îngropat” pivniţa, ca să poţi povesti mai multe faţete ale problemei. Iar, dacă stai pe Strada Mitropolit Filaret sau pe Strada Lămâiţei, de coboară din dealul Filaret dinspre Autogară, e crème de la crème în materie de inundaţii!

O rupere de nori de jumătate de oră este suficientă. Partea de stradă din vale, în locurile mai sensibile, se inundă până la nivelul superior al roţilor maşinilor, iar, în locurile mai puţin sensibile, până la pragul maşinii.

Ca totul să fie bine, mai trebuie să fi plecat de dimineaţă la birou împopoţonată cu haine adecvate mediului „lucrativ” şi, eventual, cu pantofi cu toc. Sufleci ce poţi sufleca înainte de a te da jos din maşină, scoţi încălţările, iei sacul de spate cu laptop-ul în el şi începi să vâsleşti perpedes până la intrarea în casă.

Ştiai deja de la firma de alarmă că picase curentul în zonă. Cu privire la acest subiect, îţi doreai să nu fi năvălit hoţii prin casă, că zona este oricum împânzită de „conaţionali” cetăţeni europeni care sunt cu siguranţă avizaţi că sistemul de alarmă nu funcţionează în timpul penei de curent. Să zicem că de data asta ai avut noroc.

Că de pompa care evacuează apa din başa din pivniţă ştiai că nu are cum să funcţioneze în lipsa curentului necesar ca aerul pentru alţii. Consecinţa aşteptată că apa era adâncă de un metru în pivniţă nu te-a descurajat. Pui mâna pe găleată, şi, ca la televizor, evacuezi apa în curte. După jumătate de oră de găleţi, realizezi că nivelul apei nu scade nici măcar cu o jumătate de treaptă.

Eşti deja transpirată şi cam într-un fel aşa … te îndrepţi deci, ca ultimă speranţă, către maşinile Rebu cu rezervoare impresionante pe post de cocoaşă de se tot plimbă pe stradă în sus şi în jos cu viteza melcului. E drept că dau unele beneficii: nivelul apei în stradă a scăzut către nivelul gleznei şi, având reflectoarele alea intermitente, mai dau un strop de lumină pe stradă şi prin casă. Zgomotul pe care îl fac nu se pune la socoteală având în vedere situaţia de „unu unu doi” în care ne aflăm. Măcar dubiţa vecinului care „vălurea” la fiecare trecere de maşina de Rebu nu mai lovea cu tandreţe maşina ta, parcată lângă ea. Tot e bine, că Dacia papuc de vizavi se pupa direct cu casa vecinului.

După ce băieţii Rebu termină de făcut nu-ştiu-ce la canalele din stradă, la insistenţe repetate soldate cu o mică cistită că de, stai în stradă să îi agăţi, în apă până la glezne, au băgat pompa în pivniţă şi au extras lichidul ce se găsea pe-acolo. Cinci sute de mii de lei vechi pentru băieţi. Dar, dacă nu vine curentul, într-o oră va fi tot la fel L … şi pepenii, ardeii, apa minerală şi congelatorul vor re-începe să plutească!

Scosul apei din maşini nu a durat mai mult de jumătate de oră. Mai urâtă poveste a fost cu bătăturile în podul palmelor de la stors prosopul sugător de apă. Dar, or trece şi astea!Picture 034

După toate acestea, dacă vrei să faci un duş, ai posibilitatea să îl faci cu apă rece. Că doar centrala nu are generator propriu!

Poate Electrica reuşeşte, totuşi, să facă ceva între timp!

Oricum, trăieşti sentimentul circuitului perpetuu al apei în natură: ce scoţi din pivniţă, iese în stradă, în stradă ieşi tu să mai rezolvi unele probleme, te speli pe mâini sau faci duş (cu apă rece), se duce în canalizare, din canalizare, în stradă, din stradă, în pânza freatică, din pânza freatică, în pivniţă, ş.a.m.d.

Iar la mansardă e la fel de cald L şi, în plus, te mai doare şi capul de la mirosul de lumânări parfumate combinate cu ejecţiile de gazolină de la pompa celor de la Rebu.

Că de dormit încă nu poate fi vorba oricum!

One thought on “O inundaţie nu vine niciodată singură

  1. mda, a meritat “miscarea” cu mutatul din periferia bercenilor spre zona centrala a filaretului… numai evenimente, nici o clipa de plictiseala!

    aici din pacate nu se intampla nimic, doar c-a mai murit o batrana, la scara 2. n-o cunosteam. ca pe nimeni din bloc, dealtfel.

    chiar daca ar fi interesant sa incep sa fac cunostinte, cel putin pe scara mea. as incepe cu blonda sugubeata de la 8, de-un exemplu. aia cu motociclistii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *